Zurich North America Headquarters

Schaumburg, Illinois

In the largest single-tenant suburban office development in 13 years, Zurich relocated its North America Headquarters and created a collaborative and flexible space for approximately 2,500 employees. The A-shaped building is 11 stories at its tallest point, and it contains high-end amenities.

ESD’s scope was the interiors of the building. More than three dozen employees were involved in the design-heavy project on a tight deadline. To support Zurich’s interest in a unifying smart system for its lighting, temperature, and shading controls, ESD provided a roadmap to building intelligence based on the company’s goals and objectives. We provided a report which identified more than 130 scenarios for its smart building system, recommended the implementation of three dozen of these initiatives and demonstrated the financial and visual impact of these recommendations. As a subcontractor under ECI, ESD’s Intelligent Building Pratice and construction management professionals oversaw the implementation of our smart building system.

Zurich wanted sophisticated lighting controls to promote daylight harvesting. The company also wanted a centralized building lighting control system so it can control and monitor lights anywhere in the building.

But even before design took place, a challenge arose.

“We quickly realized we had run out of power before we got started,” said Amanda Carter, an electrical engineer on the project. “But we upgraded the electrical distribution at a minimal cost.”

When installing dimming, ESD was able to leverage a relationship to lock in pricing that was within the construction budget. In fact, ESD stayed within budget for the entire high-end control system.

Zurich asked for motorized shades throughout the building attached to a centralized system that automatically adjusts to the sun, and ESD accommodated that request. ESD also designed a highly available electrical system for the technology spaces in the building. It’s all backed by a UPS, and the critical portions are backed by a generator.

The building is designed to contain several multi-story atriums to create an open environment. These atriums required careful coordination on the HVAC design to properly heat and cool the space.